De verkiezingen van een nieuwe Vlaamse regering komen eraan in mei. We willen dat de volgende regering komaf maakt met de wachtlijsten. De komende weken voeren wij de druk verder op. Maar wat wil Onafhankelijk Leven vzw eigenlijk? Dat mensen die recht hebben op een eigen budget, dat ook via de rechtbank kunnen afdwingen.

Meer dan 20.000 mensen wachten vandaag op zorg en ondersteuning. De meesten daarvan wachten op een eigen budget waarmee ze zelf de zorg of ondersteuning kunnen realiseren. De Vlaamse regering beslist hoeveel geld ze daarvoor over heeft. Ze heeft zichzelf daarmee mooi ingedekt: mensen kunnen maar geholpen worden in de mate dat daarvoor geld is voorzien. Naar de rechter gaan haalt op dit moment niet veel uit.

Wordt het niet tijd dat we zaken eens omdraaien?
Anno 2020 zou het in Vlaanderen het principe moeten zijn: als je een handicap hebt met een ondersteuningsnood, dan heb je recht op een eigen budget. Net zoals kinderen recht hebben om naar school te gaan. Of zoals je recht hebt op een behandeling als je ziek bent. Stel je voor dat ook daar het antwoord zou zijn: “ tja, je bent wel heel ernstig ziek, maar er is voorlopig geen geld om je te behandelen. “

Onvoorstelbaar?
Voor veel mensen met een handicap is dit helaas nog de dagelijkse realiteit. Het wordt tijd dat het Vlaams parlement ervoor zorgt dat mensen hun recht op een budget desnoods kunnen afdwingen op de rechtbank. Onafhankelijk Leven vzw wil dat de volgende regering hiervoor een wettelijke basis legt.

Meer zorggarantie
Deze regering wou toch ook al zorggarantie geven? Dat is al voor een deeltje gelukt. Sommigen mensen krijgen automatisch een volwaardig budget. Anderen moeten het (voorlopig) stellen met 300€ per maand. Maar het feit dat er nog zoveel mensen op de wachtlijst staan bewijst dat het verder moet gaan.
Nu is “wachten” hun enige optie. En “hopen” dat ze ooit een budget krijgen.

Link : https://www.onafhankelijkleven.be/blog/detail/desnoods-naar-de-rechtbank