Verloop van de ziekte van Ziekte van Parkinson


De ziekte van Parkinson is een neurologische aandoening waarbij zenuwcellen langzaam afsterven. Hierdoor ontstaan stoornissen in de motoriek en in het gedrag. Parkinson is een progressieve ziekte. Dat betekent dat de klachten langzaam erger worden.

Er is nog geen geneesmiddel voor Parkinson. Wel kunnen de symptomen behandeld worden. De ziekte komt voornamelijk voor onder ouderen maar in 30 procent van de diagnoses gaat het om iemand die nog geen 65 jaar oud is.

Verloop van de ziekte van Ziekte van Parkinson

Symptomen


Symptomen van de ziekte van Parkinson verschillen per persoon en zijn ook niet constant aanwezig. De eerste klachten zijn vaak wat vaag. In de loop van de tijd worden ze duidelijker te herkennen. Bekende symptomen zijn beven en stijfheid. Vaak gaat dit gepaard met traagheid in bewegingen. Vanwege deze klachten krijgen mensen met Parkinson moeite met dagelijkse handelingen zoals uit bed komen en aankleden. Ook kan het voorkomen dat iemand minder emotie kan tonen omdat het gezicht minder beweegt. Hoewel er bij Parkinson ook cognitieve problemen op kunnen treden, betekent dit niet dat het verstand wordt aangetast. Wel is er in de laatste fase van de ziekte een verhoogde kans op dementie.

Andere klachten die in verband worden gebracht met Parkinson:

  • Evenwichtsproblemen
  • Kwijlen of juist een droge mond
  • Moeite met plassen
  • Obstipatie
  • Een vettige huid
  • Weinig energie
  • Stemmingswisselingen
  • Schommelende bloeddruk
  • Vergeetachtigheid
  • Concentratieproblemen

Behandeling

Helaas is Parkinson nog niet te genezen. De behandeling van de ziekte is vooral gericht op het bestrijden van de symptomen en klachten. Voldoende beweging, daglicht en gezonde voeding helpen hierbij. Maar ook (een combinatie van) medicijnen. Beschikbare medicijnen zijn:

  • Levodopa; om het tekort aan dopamine aan te vullen
  • Dopamine Agonisten; om de dopamine receptoren in de hersenen te prikkelen
  • Anti cholinergica; zorgt dat de stof acetylcholine niet de bovenhand krijgt
  • Selegeline; voorkomt de afbraak van dopamine

 

Om het leven met de ziekte van Parkinson makkelijker te maken, zijn er diverse hulpmiddelen ontworpen zoals bijvoorbeeld een speciaal verstelbaar bed. Omdat de ziekte zich bij iedereen anders uit, zijn sommige hulpmiddelen voor de een wel geschikt en de ander niet. Een ergotherapeut kan hierover adviseren.

belevingsgerichte zorg

Onderzoek Parkinson verloop

In 1817 schreef de Engelse arts James Parkinson een essay over ‘ Shaking Palsy’. In 1872 wordt de ziekte door een Franse neuroloog naar hem vernoemd. Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw wordt er serieus onderzoek gedaan naar de ziekte van Parkinson. Dit kan mede dankzij schenkingen en subsidies. Op de website van Stopparkinson kunt U het onderzoek volgen. Elk jaar worden er weer nieuwe stappen gezet. Via deze site kunt U ook doneren om bij te dragen aan wetenschappelijk onderzoek naar het voorkomen en genezen van Parkinson.

belevingsgerichte zorg

Hulp bij Parkinson


Bij Zuster in Huis bieden wij hulp bij Parkinson. Dit doen wij door middel van 24-uurs inwonende zorg. Zuster in Huis selecteert in overleg met U een zorgverlener die bij U komt inwonen. Hierdoor wordt Uw zorg beter, slimmer en ook efficiënter georganiseerd. Onze zorgverleners hebben ervaring op het gebied van Parkinson en kunnen omgaan met de hulpmiddelen die U nodig heeft. De zorgverleners kennen het ziektebeeld en maken het voor U zo aangenaam en veilig mogelijk.

Lees hier meer over wat Zuster in Huis op het gebied van Parkinson voor U kan betekenen.

zuster

Hoe werkt Zuster in Huis? Bekijk de video.