Wanneer is zelfstandig thuis wonen niet meer veilig?


Voor veel ouderen komt er een moment dat ze moeten besluiten of zelfstandig thuis wonen nog mogelijk is. Dit is een lastige beslissing. De meeste ouderen willen zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen en verhuizen pas naar een instelling als het echt niet anders kan. Ze zien het als de laatste stap. Zo komt het in de praktijk vaak voor dat hulp (te) laat wordt ingeroepen. Namelijk pas op het moment dat de oudere en de omgeving die hulp biedt, volledig uitgeput is.

Hoe beslist U of er maatregelen nodig zijn? Lees hieronder of het tijd is om in actie te komen.

Wanneer is zelfstandig thuis wonen niet meer veilig?
Een moeilijke beslissing

Kan iemand nog zelfstandig thuis wonen?


zorgteken

Thuis wonen zonder hulp moet zowel voor de oudere als de omgeving haalbaar blijven. Wanneer de veiligheid in het geding is of de mantelzorgers de zorg niet meer kunnen dragen, raden wij sterk aan om hulp in te schakelen. Een aantal bekende situaties zijn:

 

  • Wanneer zelfstandig wc bezoek niet meer lukt,
  • Wanneer een aantal keren het gas of de kraan niet is uitgezet,
  • Wanneer iemand verward de straat op is gegaan en niet zelfstandig de weg naar huis kon vinden.

Wat zijn de opties?


 

Vaak is verhuizen naar een zorginstelling de laatste stap. De meeste mensen willen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Er zijn een aantal opties om dit mogelijk te maken.

De eerste optie is vaak het inschakelen van mantelzorg. Een vriend of familielid komt dan helpen met de zorg. Vaak nemen partners en kinderen deze taak op zich. De meeste mantelzorg is maar tijdelijk. De rol wordt over het algemeen als zwaar opgevat omdat mantelzorgers deze taak vervullen naast hun dagelijkse werkzaamheden.

Naast mantelzorg kan ook hulp in de huishouding  worden ingeschakeld. Op deze manier wordt de mantelzorger wat ontlast. Hulp in de huishouding zorgt er  ook voor dat de omstandigheden leefbaar blijven.

Een veel voorkomende oplossing is thuiszorg. Thuiszorg vindt plaats op vaste momenten per dag. Het gaat vaak om het klaarmaken voor de dag en het klaarmaken voor de nacht. Denk hierbij aan douchen, aankleden, uitkleden en toiletbehoeften.

Bij Zuster in Huis verlenen we 24-uurs thuiszorg. U kunt dan 24 uur per dag verzorgd worden door een inwonende zorgverlener. Deze zorgverlener verricht gepersonaliseerde zorg en vervult huishoudelijke taken. Op deze manier kunt U zo lang mogelijk veilig thuis blijven wonen.

 

 

ZAH-2352 (1)

Hoe werkt Zuster in Huis? Bekijk de video!


“In plaats van 24 verschillende gezichten per week heb ik nu een vaste verzorgende. Het is alsof er een engel is neergestreken. Mijn leven is nu een stuk draaglijker geworden. Zij is mijn verlengstuk, mijn extra paar handen en voeten. Ik kom weer buiten dankzij haar. Ik ga zelfs weer af en toe naar het theater, waar ik zo van hou.”